Image

Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından Türkiye Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanlığı


Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından Türkiye Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde Kırgız Ressamlar Sergisi açıldı

 

Kırgız Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının 32.yıldönümü ve Türkiye Cumhuriyeti Kuruluşunun 100.yıldönümü münasebetiyle Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından T.C Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde Kırgız Ressamlar Sergisi açılış töreni gerçekleşti.

Sergi açılışına, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev,Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı  Bekir Şahin, TBMM Eski Milletvekili Sabri Öztürk ile yabancı misyon şefleri ve Kırgız diasporası katıldı.

 

Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev’in açılış konuşmasın da,

Bugün Kırgız Cumhuriyeti Bağımsızlığının 32. yıl dönümüne ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun 100. yıl dönümüne ithafen Büyükelçilik olarak düzenlemekte olduğumuz Kırgız ressamlar sergisine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Bugünkü etkinlik, önemli tarihlerin şerefine gerçekleştirilecek bir dizi etkinliğin başlangıcıdır. Önümüzdeki aylarda Kırgızistan Kültür Günleri gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

“Bugünün bağımsızlığı atalarımızdan bize bırakılan bir mirastır”

Kırgız Cumhuriyeti Bağımsızlığının 32. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum. Bağımsızlığın 32. yıl dönümü egemen bir devlet için kısa bir dönem olduğu açıktır. Ama herkesin bildiği gibi halkımızın ve ülkemizin 2300 yılı aşkın bir tarihi vardır.

Tarihte bağımsızlığı elde etmek için atalarımız uzun bir yol kat etmişlerdir. Dolayısıyla bugünün bağımsızlığı atalarımızdan bize bırakılan bir mirastır ve onu gelecek nesillere aktarmak bizim görevimizdir. 32 yıl zarfında Kırgızistan, devletin gelişim sürecinde zorlu sınavlardan geçti lakin milletimizin en önemli varlığı olan bağımsızlığını muhafaza etti.

Bugün Kırgızistan bağımsız, laik, demokratik bir hukuk devleti olup, refahını istikrarlı bir şekilde artırarak kalkınma ve büyüme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bağımsızlığının ilk günlerinden beri Kırgızistan, bölgedeki demokratik bir ülke olarak sayılır ve “Orta Asya’daki demokrasi adası” olarak bilinir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun 100. yıl dönümünü de en yürekten kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu 1923 yılından bu yana büyük ve güçlü bir devlet inşa etme, bölgedeki ve uluslararası arenadaki konumunu güçlendirme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir ve şüphesiz kalkınma yolundadır.

“Türkiye, Kırgızistan'ın Bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştur”

Bizim için Türkiye kardeş bir devlet, güvenilir bir dost, zamana meydan okuyan bir stratejik ortaktır. Bilindiği gibi bizim; dilimiz, tarihimiz, dinimiz, kültürümüz, kökümüz birdir. Kırgızistan Türkiye ile ilişkilere büyük önem vermekte. Türkiye, Kırgızistan'ın Bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştur. 32 yıldır kardeş Türkiye'nin desteğini her zaman yanımızda hissediyor, sevincimizi paylaşıyor, zor günlerde birbirimize destek oluyoruz.

Ülkelerimiz arasındaki stratejik ve kardeşlik ilişkilerinin ortak çabalarımızla başarıyla gelişmeye devam edeceğine inanıyorum. Kırgız-Türk işbirliği güçlenmeye devam etsin ve ebedî olsun.

Tarihte bugün aynı zamanda 13 Ekim Ankara’nın başkent olarak ilan edildiği gündür. Bu vesileyle Ankara'nın başkent oluşunun 100. yıl dönümünü yürekten kutluyorum.

Kardeş devletlerimizde barış, kalkınma ve parlak gelecek olmasını, milletlerimizin sağlıklı, mutlu ve bahtiyar olmasını diliyorum. Ülkelerimiz arasındaki kardeş ve dostluk ilişkilerimizin daha da gelişmesini temenni ederim. Gökyüzümüz daima açık ve aydınlık olsun!

Bu serginin organize edilmesinde ve her aşamasında yardımını ve desteğini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ve Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür ederiz.

Kırgızistan sadece eşsiz doğası ve güzel yerleri açısından değil, aynı zamanda yetenekli insanlar açısından da zengindir. Genç ressam arkadaşlarımız Kırgızistan'da eğitim görmüş, şimdi kardeş Türkiye'de yaratıcılığı artırıp yeni eserleri ile sanatlarını icra ediyorlar. Dolayısıyla bu salondaki tablolar Kırgız resim sanatı aracılığıyla çoğunlukla Türkiye’yi yansıtmakta. Sergimiz bu anlamda semboliktir. Çünkü bugün burada hem sevgi ve kardeşliğin, hem ortak tarih ve kültürün, hem de sanat ve yeteneğin kaynaşma ortamına şahit oluyoruz.

Sergimizi Ankara sakinlerine ve misafirlerine Kırgız resim sanatını tanıtmak başta olmak üzere sanat severlerle buluşturmak amacıyla organize ettik. Kültür ve sanat ülkeleri, milletleri birbirine yaklaştıran, farklılıkları ve sınırları ortadan kaldıran, dünyayı güzelleştiren, acıları yok eden bir olgudur. Bugün sanat bayramında değerli ressam yurttaşlarımın sihirli fırçalarıyla hem Kırgızistan hem de Türkiye’nin ortak tarihini ve kültürünü, doğasını ve güzel yerlerini yansıtarak yarattıkları kıymetli 40 eser sergilenmektedir.

Türkiye’deki çalışmalarında hep destekte bulunan Saygıdeğer Milletvekilimiz Sabri ÖZTÜRK Beye şukranlarımı sunuyorum. Sağ olun, var olun.

Eminim ki bu sergide muhteşem Türkiye'yi sanatçılarımızın yaratıcılığının merceğinden görebileceksiniz, Kırgızistan'ımızı daha da yakından tanıyacaksınız.

 

Pablo Picasso der ki; Sanatın amacı, ruhumuzu, gündelik hayatın tozlarından temizlemektir”. Dolayısıyla inanıyorum ki, bugün sergimizden hepiniz yeni enerji ve ilham alarak ayrılacaksınız.

Bu duygularla bir kez daha hepinize ayrı ayrı hoş geldiniz diyorum. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum dedi.

Program fotoğraf çekiminin ardından son buldu..